Les SGR van injectar 2.273 milions d'euros a pimes i autònoms el 2022
L'import d'avals formalitzats a les empreses va créixer un 16% en relació amb l'exercici de 2021
Durant el 2022, les 18 societats de garantia recíproca (SGR) que operen a Espanya van injectar finançament per valor de 2.273 milions d'euros a pimes i autònoms de tot el país, en un total de 22.389 avals formalitzats. Això suposa un increment del 16% en l'import facilitat, en relació amb el 2021. Amb tot, el finançament facilitat per les SGR ja beneficia més de 169.835 pimes, autònoms i emprenedors, que mantenen actius crèdits i préstecs per valor de 7.093 milions de euros (risc viu) i contribueixen al manteniment de 960.044 llocs de treball.
Fons Next Generation
El sistema de garanties ha continuat sent “un suport fonamental per a un gran nombre de petites i mitjanes empreses durant l'any passat, en què la pèrdua d'ingressos i l'encariment dels costos que han hagut de suportar han estat una constant”, ha assegurat José Pedro Salcedo, president de SGR-Cesgar, aquestes societats, recolzades pel reaval de CERSA (Companyia Espanyola de Refiançament), han canalitzat línies bonificades gràcies als Fons Next Generation, “especialment pel que fa a la digitalització i la sostenibilitat, a més de continuar oferint l'ampliació de terminis i mancances”.
Avals i sectors
Durant el 2022, els avals financers (86%) ha estat el tipus de finançament més demandat per pimes i autònoms. La principal demanda s'ha donat en els avals destinats a inversió (54,7%), que s'ha vist incrementada en 13,2 punts percentuals respecte a l'any anterior, superant ja els nivells prepandèmia (50%). D'altra banda, el nombre d'avals destinats a circulant ha patit una caiguda de 14,7 punts percentuals, situant-se en un 27,9%, també molt a prop de les xifres del 2019. Aquestes dades mostren una notable millora en la situació de les petites i mitjanes empreses, que pràcticament s'han recuperat de la crisi de liquiditat provocada per la pandèmia i aposten, cada cop més, per invertir en el seu creixement.
Pel que fa a l'activitat de l'empresa, el sector Serveis va liderar el nombre d'operacions del passat exercici, amb un percentatge del 41,7%, tot i que va disminuir més de sis punts percentuals respecte a l'any anterior. Per part seva, els avals facilitats a la Indústria van patir un fort increment de gairebé 11 punts percentuals, suposant el 27,1% de les operacions. En aquest increment, hi ha jugat un paper important el nou Programa de Suport a l'Emprenedoria Industrial, promogut pel Ministeri d'Indústria i el sistema nacional de garanties, que ja ha destinat prop de 273 milions d'euros a impulsar el finançament per a la creació de nous establiments industrials i al creixement d'altres ja existents. Per part seva, els sectors del Comerç (17,2%), la Construcció (9,1%) i el sector Primari (4,8%) han vist disminuir lleugerament l'import en els avals concedits.
Terminis superiors a 3 anys
Les pimes i autònoms que han sol·licitat un aval durant el 2022 han pogut comprovar un dels principals avantatges de les SGR: la millora dels terminis de devolució en els préstecs i crèdits. De fet, la majoria de les operacions recolzades per una societat de garantia el 2022, un 89%, afrontaran l'amortització dels préstecs o crèdits en un termini superior als tres anys.
A més, les empreses que reben l'aval d'una SGR gaudeixen de condicions millors en el finançament. El 2022, l'import mitjà avalat a les operacions finançades des de les 18 SGR va ser de 135.718 euros. Pel que fa a la mida de les empreses, prop del 80% dels avals ha tingut com a destinació les micropimes (entre un i deu treballadors). Així mateix, el 22,7% de la formalització d'avals ha estat destinat a noves empreses o emprenedors.
En el suport donat a pimes i autònoms durant l'any passat, hi ha jugat un paper clau la intermediació de les entitats bancàries i associacions empresarials que difonen la tasca i els beneficis de les SGR entre les empreses. Per això, des de SGR-Cesgar, “treballarem perquè aquesta col·laboració s'intensifiqui el proper any, i així els serveis de les SGR puguin arribar a un nombre més gran d'empreses”, en paraules del seu president.
De fet, aquest any les SGR preveuen facilitar un total de 2.500 milions d'euros a pimes i autònoms, molts afectades per la crisi de la guerra a Ucraïna.