Avalis ha atorgat més de 25.000 avals a pimes i autònoms en els seus 20 anys d’història
Ara fa dues dècades, el 23 de maig del 2003, Avalis de Catalunya es va constituir com a societat de garantia recíproca (SGR), sense ànim de lucre, gràcies a l'impuls de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de tot el sector financer català, al costat de les cambres, patronals, i altres associacions que van entrar a formar part del capital de la societat com a socis protectors. L'objectiu era -i ho continua sent, com recorda l'actual conseller delegat, Josep Lores- “procurar l’accés al millor finançament possible de pimes i autònoms catalanes, aconseguint millorar les condicions econòmiques de les operacions i cobrint possibles carències de garanties i solvència. Vam obrir un camí que, amb els anys, s'ha demostrat útil i necessari”.
Un camí que ha permès que, en aquests 20 anys d’història, Avalis ja hagi superat la xifra dels 25.000 avals concedits a pimes i autònoms catalans per un import de més de 2.300 milions d’euros. D’acord amb la normativa de les SGRs, les empreses avalades es converteixen també en socis partícips -també anomenats mutualistes- de la societat en el moment de rebre l’aval i, gràcies a aquest fet, actualment, compten amb gairebé 7.000 socis partícips.
Tot i que ser una de les SGR més joves de l’Estat, Avalis ha aconseguit consolidar-se com una de les més productives de l’Estat, sent la primera en ràtio d’eficiència i la quarta quant a import formalitzat. I, a més, “la nostra activitat ha permès la creació o el manteniment de prop de 235.000 llocs de treball”, apunta Lores, ja que Avalis actua com “un catalitzador d’operacions” que ajuda a dinamitzar l’economia i facilita que es duguin a terme operacions financeres que, d’una altra manera, no es podrien fer. El risc viu actual de l’entitat és de 583 milions d’euros.
13 delegats territorials
Avalis compta actualment amb una plantilla de 42 professionals, que inclou una xarxa territorial de 13 delegats comercials. L’exercici 2022, el va tancar amb 1.723 noves operacions formalitzades, per un valor de 200 milions d’euros, que van ajudar a un miler de pimes i autònoms catalans. Unes xifres que suposen un creixement superior al 30%, una tendència a l’alça que s’ha mantingut en el primer trimestre d’aquest any amb l’impuls dels fons europeus Next Generation per a projectes d’inversió industrial.
Gràcies al fons europeus, Avalis de Catalunya preveu continuar creixent aquest 2023 fins arribar als 215 milions d’euros avalats. D’aquesta manera, el sector industrial es converteix en el sector majoritari (25%) dins els clients actuals d’Avalis, seguit del sector serveis (22%) i del comerç (18%).