Avalis se suma a la lluita contra el canvi climàtic i calcula la seva petjada de carboni per primera vegada
Avalis de Catalunya -amb la col·laboració d’Ecogesa- calcula per primera vegada la seva petjada de carboni per sumar-se a la lluita contra el canvi climàtic. L’estudi estableix el 2022 com a any de referència per iniciar el seguiment de les emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEH) i per a futurs estudis. Dels resultats d’aquest primer càlcul es desprèn que l’entitat va emetre 35,2 tones de CO2e el 2022, majoritàriament d’emissions indirectes que corresponen a energia importada, transport o productes utilitzats, entre altres.
De les 35,2 Tn de CO2e, el 90,2% (31,7 Tn) de les emissions corresponen al transport, seguit per un 6,2% d’emissions (2,17 Tn) relacionades amb la compra de material i l'ús de productes. Amb menys impacte, amb un 3,6% (1,25 Tn), es troben les emissions atribuïdes al teletreball i a les de consum d’aigua i les emissions directes degudes a l’ús de flota pròpia de vehicles (2 vehicles 100% elèctrics), cosa que representen un 0,1% de la petjada global.
El major impacte prové de les emissions indirectes provocades per l’ús de vehicles comercials propietat de tercers, amb un 60,4% de la petjada global. En segon lloc, hi ha l’ús del vehicle privat per accedir al lloc de treball (“in itinere”). Aquestes emissions representen un 12,4% de la petjada global. En tercera posició la mobilitat “in itinere” mitjançant autobús, amb un 8,7% de la petjada global. En quart lloc, trobem el consum d’energia elèctrica atribuïda al teletreball que representa el 3,8% de la petjada global. En cinquè lloc la compra de material informàtic té un pes del 2,75% de la petjada global. Els següents elements d’emissió estan relacionats amb la mobilitat “in itinere” amb tren, motocicleta i metro amb un 2,6%, 2,6% i un 2,1% respectivament de la petjada global.
Amb menor impacte es troben les emissions atribuïdes al consum de paper “ecològic”, amb un 1,28% de la petjada i la compra d’elements metàl·lics 1,25% (degut a la compra puntual de cadires durant el 2022).
Mesures per reduir encara més les emissions
Josep Lores, conseller delegat d’Avalis, valora positivament la informació que es desprèn de l’estudi realitzat per Ecogesa perquè “ens aporta una informació valuosa que ens permet analitzar quines mesures s’han d’implementar per reduir les emissions, fer accions concretes davant el canvi climàtic i continuar treballant en el compromís responsable de l’entitat amb el medi ambient”.
El mateix estudi proposa implementar mesures per reduir encara més les emissions. Entre les mesures plantejades s’inclouen: l’elaboració d’un protocol de gestió de residus, fomentar viatges corporatius amb transport no contaminant, compra i ús de material sostenible i implantació de sistemes eficients d’estalvi d’aigua i energia elèctrica.